PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Korona: Når skal barnet bli hjemme fra skole eller barnehage?

Forkjølelsesesongen er rett rundt hjørnet. I disse koronatider kan det være vanskelig å være sikker på når man kan sende barna til barnehage og skole, og når de skal være hjemme. Her finner du retningslinjene fra Folkehelseinsituttet.

– Vi oppfordrer foreldre til å se nøye på disse retningslinjene for å vurdere om barnet kan komme på skole eller i barnehage. Det er foreldrene som må vurdere barnas allmenntilstand, sier Grethe Rønning, kommunalsjef for Oppvekst og utdanning i Aurskog-Høland kommune.

Små barn kan ha mange luftveisinfeksjoner i løpet av et år, som oftest konsentrert i perioden mellom høstferien og vinterferien. De fleste luftveisinfeksjonen barn får i den kommende sesongen vil ikke være covid-19. Likevel er det viktig at foreldre tar symptomene på alvor, og er nøye med å holde barnet hjemme i starten av sykdommen.

Dette sier Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over koronatesting ved symptomer. Det finner du her.

  • Barn får som oftest milde symptomer på covid-19. De minste barna kan ikke klage på vond hals, kroppsverk eller endret smak, men det merkes gjerne at de er i ferd med å bli syke ved at de sutrer mer enn vanlig, ikke vil spise, og i tillegg har for eksempel rennende nese, eller hoster. Foreldre må derfor være ekstra oppmerksomme når barnet ikke er helt i form, og i tillegg har symptomer på luftveisinfeksjon. Da bør de holde barnet hjemme.
  • Barn i barneskole- og barnehagealder som kun har rennende nese, og ellers er i god allmenntilstand, behøver ikke holde seg hjemme.
  • Barn i barneskole- og barnehagealder med lette symptomer, kan se an hjemme et par dager før eventuell koronatest. Ved rask bedring kan de gå tilbake til skole og barnehage uten at testing gjennomføres.
  • Barn som raskt blir friske kan gå tilbake til skole eller barnehage etter at man har sett an tilstanden et par dager. De trenger ikke å bli testet. Dette gjelder også selv om barnet fortsatt kan ha litt snørr i nesen eller enkelte host. Om symptomene derimot vedvarer, eller de voksne i familien også er syke, bør man kontakte helsevesenet for testing.
  • Foreldre skal alltid kontakte helsetjenesten om de er bekymret for sitt syke barn.

Trygt å gå på skolen

Skolene i Aurskog-Høland kommune tar alle forholdsregler, og det er trygt for barna å komme tilbake til skolen. 

Det blir mye koronainformasjon både fra stat og kommune for tiden, og det kan være vanskelig å få oversikt. Hvordan foregår testingen? Hva gjør jeg om en i familien har symptomer? Når skal barn testes? Her har legevakten samlet noen råd og retningslinjer om de mest usikre og etterspurte punktene. 

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 24.11.2020