PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Informasjon om koronaviruset: Råd og retningslinjer fra legevakten

Det blir mye koronainformasjon både fra stat og kommune for tiden, og det kan være vanskelig å få oversikt. Hvordan foregår testingen? Hva gjør jeg om en i familien har symptomer? Når skal barn testes? Her har legevakten samlet noen råd og retningslinjer om de mest usikre og etterspurte punktene.

– Vi på legevakten vet at det kan bli mye informasjon om koronavirus for tiden, og det kan bli litt vanskelig å få oversikt. Vi på legevakten får mange spørsmål, og vil her gi deg noen råd og retningslinjer ut fra de mest usikre og etterspurte punktene, sier Kristin Halvorsen, virksomhetsleder for legevakten i Aurskog-Høland kommune.

Har du spørsmål og trenger råd om du bør testes eller hvordan du skal forholde deg til viruset – RING LEGEVAKTEN på 116 117!

Råd og retningslinjer fra legevakten

Symptomer og smittesporing

 • Hvis du har symptomer på akutt luftveisinfeksjon med feber, nedsatte smaks- og luktesanser, hoste, tungpustethet, sår hals og sykdomsfølelse, bør du være hjemme og ikke gå på jobb eller skole. Vi tester deg hvis symptomene tiltar eller ikke blir bedre i løpet av to dager.
 • Vi er redd for «falske negative prøver» som kan skje hvis vi tester for tidlig. Vi anbefaler derfor at symptomene har en varighet på 48 timer før vi tester.
 • Hvis du får få og svake symptomer som gir seg eller du føler deg mye bedre etter to dager, kan du se an hjemme og trenger antagelig ikke test. Du må allikevel være hjemme til du er symptomfri.
 • Hvis du har vært i nærkontakt med en som er påvist smittet av covid-19, vil du få beskjed av et smittesporingsteam i den kommunen den smittede befinner seg i. Du må da være i karantene i ti dager fra siste kontakt med den syke. Hvis du er symptomfri, trenger du ikke test. Hvis du får symptomer, skal du testes.
 • Hvis du er hustandsmedlem av en som er påvist smittet av covid-19, må du være i karantene frem til ti dager etter den syke er symptomfri. Du testes hvis du får symptomer.

Barn og unge

 • Barn under 10 år med tegn til akutt luftveisinfeksjon gjerne med feber og påvirket allmenntilstand, skal testes hvis varighet mer enn 48 timer. De holdes hjemme fra skole og barnehage.
 • Hustandsmedlemmer trenger egentlig ikke karantene, men vi anbefaler dette hvis de som steller/pleier syke barn og ikke kan holde avstand. De bør holde seg hjemme, og særlig hvis pårørende jobber innen helse, skole eller andre steder der de er tett på mennesker.
 • Barn under 10 år med lette symptomer som går over eller bedres betraktelig i løpet av 48 timer, kan avvente hjemme til symptomfrihet og god allmenntilstand.
 • Barn under 10 år med lavgradige symptomer som rennende nese men ellers god almenntilstand, kan gå i skole og barnehage og trenger ikke testes.

Reise

 • Hvis du har vært i utlandet i rød sone/land, skal du være ti dager i karantene fra hjemkomstdato. Ved symptomer skal du testes, ellers kun karantene.
 • Helsepersonell som har vært i gul sone/land, skal testes før de skal ha pasientnært arbeid.

Testing og karantene

 • I noen tilfeller ønsker vi å teste dem som er i karantene på grunn av smittesporing. Negativ test her forkorter ikke karantenetiden!
 • Personer som skal til behandling på sykehus eller lignende, vil noen ganger bli bedt om å ta en test før de skal til behandling selv om de ikke har symptomer. Time bestilles på legevakten.
 • Å teste helt friske personer som ikke har vært utsatt for smitte, anbefales ikke siden testen er ferskvare og ikke vil gi trygge resultater ved negativ prøve.
 • Når du testes skal du holde deg hjemme i isolasjon frem til prøvesvar (unntak med de som skal testes før behandling etc.). Husstandsmedlemmer trenger i utgangspunktet ikke karantene, men anbefales ut fra situasjon og arbeidsplass.
 • Det tar 2-3 dager før du får svar på prøven. Du kan finne svaret ved å logge deg inn på helsenorge.no. NB! For å få varsel fra helsenorge på SMS, hak av for SMS-varsel når du logger deg inn på helsenorge.no. Dette velger du under kontaktinformasjon - hvordan skal helsenorge varsle deg. Ved positivt svar blir du oppringt av legevakten eller smitteteam. Hvis du ikke har innlogging med min-ID, gi beskjed til testpersonalet, så ringer vi deg når prøvesvaret kommer. Du trenger ikke å etterlyse prøvesvar før det har gått tre dager.
 • Generell isolasjonstid for deg som få positiv prøve, er minimum åtte dager fra symptomdebut og tre dager etter symptomfrihet.
 • Testen utføres i bil utenfor legevakten ved akuttinngangen. Adresse: Helsehuset, Parkveien 2, 1940 Bjørkelangen. Du skal ikke gå ut av bilen eller inn på legevakten. Noen prøver blir tatt inne i smittemottaket. Da skal du også møte i bil utenfor, og vi vil lose deg inn med smitteforebyggende tiltak og utstyr.

Vi heier på dere!

– Husk: Hold 1 meters avstand – vær god med håndhygiene – vær hjemme hvis du er syk! Vi på legevakten heier på dere! sier Halvorsen.

Oppdatert informasjon om koronasituasjonen i vår kommune finner du her.

legevakten_kristin.jpeg

Gode råd: Virksomhetsleder Kristin Halvorsen ved legevakten i Aurskog-Høland kommune kommer med gode tips og råd rundt koronasituasjonen.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 24.11.2020