PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Testing erstatter smittekarantene for nærkontakter

Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Endringen gjelder fra og med midnatt, natt til onsdag 26. januar. Hvordan reglene blir ser du her.

Forskriftendringen gjelder fra og med midnatt, natt til 26. januar, og gjelder uavhengig av vaksinestatus.

Slik blir reglene

Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med:

 • Daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
 • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode + 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
 • I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
 • Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
 • Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.

Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i 10 døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst 7 døgn etter siste nærkontakt.

Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for blant andre personell i kritiske samfunnsfunksjoner.

Ingen smittekarantene for øvrige nærkontakter

Smittekarantene for nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære den smittede ble opphevet den 13. januar. Personene anbefales å teste seg 3 og 5 døgn etter nærkontakten, og det anbefales god symptomobservasjon i 10 døgn. Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.

Prioriteringsrekkefølge for tester:

 1.  Personer med symptomer
 2. Test ved kjent eksponering
  a. test i stedet for karantene av husstandsmedlemmer/tilsvarende nære
  b. øvre nærkontakter
 3. Annen screening etter smittevernfaglig vurdering
  a. Test av personer som utfører kritiske samfunnsfunksjoner (som inkluderer helsepersonell)
  b. jevnlig testing

De som har fått tre vaksinedoser eller har fått to doser og gjennomgått infeksjon siste tre måneder, trenger ikke å ta en bekreftende PCR-test. De nye reglene for testing og isolasjon finner du her.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 24.01.2022