PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Status etter et år med produksjonssvikt

Vekstsesongen 2023 var et annerledes år, og var preget av mye tørke etterfulgt av store nedbørsmengder som ledet til en svikt i jordbruksproduksjonen. Statsforvalteren sluttutbetaler tilskuddene for produksjonssvikt fortløpende utover vinteren og våren. Mer informasjon finner du her.

Ekstremværet i sommer ga store avlingssvikt, også for bøndene i Aurskog-Høland. Avlingene i kommunen ble halvert i forhold til normalår.

Kommunens næringsavdeling har nå ferdigbehandlet 196 søknader om tilskudd til produksjonssvikt. Dette er i tillegg til 234 søknader om produksjons- og avløsertilskudd, 199 søknader om regionalt miljøprogram (RMP) og 43 søknader til spesielle miljøtiltak i landbruket (SMIL). Disse tilskuddene er med å utvikle landbruket og bidrar til mer bærekraftige løsninger og utgjør til sammen rundt 100 millioner. De siste utbetalingene går ut disse dager.

– I april 2024 arrangerer vi stormøte hvor tema er blant annet psykisk helse blant bønder og skogbrukere. Yrket kan være ganske ensomt og ble ekstra tøft etter avlingssvikten. Vi ønsker å bidra til å redusere stigma og skam rundt psykisk helse blant jord- og skogbrukere og har derfor valgt dette som et av temaene på stormøtet. Vi håper så mange som mulig tar turen, sier fagansvarlig landbruk Ole Eide og landbrukskonsulent Malin Andresen.

Har du mange tanker som kverner i hodet kan du få hjelp og råd her.

Sist endret: 19.02.2024