PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Vet du hva ungdommen din gjør i kveld?

Endelig kan ungdom være sammen igjen. Lyse netter betyr hygge og sosiale sammenkomster. Uten skole eller jobb dagen etter, blir det også ofte festligheter på hverdager.

Mens mange av oss har hatt mer tid hjemme foran skjermen eller vært på tur i skog og mark når samfunnet har vært lukket, har flere ungdom tatt lettere på smittevernregler og møttes ute sammen. Nå er de som jobber med ungdom, både i politiet og kommunen, bekymret for at dette skal fortsette i stort omfang utover sommeren. 

– Vi gleder oss over at vi endelig kan løsne litt på restriksjonene, men frykter også et «frislipp» de neste ukene, sier Marianne Børke, SLT- koordinator i Aurskog-Høland kommune.   

– Mange foreldre er naive. Det er dessverre lett tilgang til narkotika, også i Aurskog-Høland, og vi merker at stadig yngre ungdom drikker alkohol, til tross for at aldersgrensen fortsatt er 18 år, sier Svein Engen politikontakt i politiet  

Utekontakter og fritidsklubbansatte i kommunen har drevet oppsøkende arbeid siden påske, og er bekymret over utviklingen.   

– Det er flott å se ungdom ute, men i mangel av aktiviteter og tilbud, samles flere av disse i noe større grad om alkohol og rusmidler, og det er ikke bare russen. Det er ungdom ned i ungdomsskolealder. Foreldrene tenker kanskje ikke på det, for det er jo flott å kunne møtes med venner en forsommerkveld. Men vær litt nysgjerrige på hvor barnet ditt er, og hva ungdommene faktisk gjør når de er sammen, fortsetter Børke.  

Sommeravslutningen kan ta av

Sommeravslutninger og  ferietid  betyr  dessverre  også  ungdomsfyll,  ulykker og konflikter som følge av dette. Ved bruk av alkohol blir det vanskeligere å sette grenser. Dermed øker faren for smittespredning, men også risikoen for å ta dumme valg som å teste ut illegale rusmidler, lav terskel for sex eller å kjøre bil eller vannscooter i fylla. Nærheten til mange utfartssteder ved vann, gjør både kommunen og politiet ekstra bekymret for konsekvensene festingen kan få.   

– Selvsagt er det lov å feire at man er ferdige med grunnskolen, men vi mener foreldrene skal vite at skoleavslutningen kan utvikle seg til fyllefest dersom ungdommen får lov til å ha regien helt alene. Når vi også vet at det i flere ungdomsmiljøer er lett tilgang til illegale rusmidler, og en holdning om at hasj «ikke er så farlig», er det at vi må be foreldre om å våkne, sier Svein Engen.    

I følge ungdata-undersøkelsen som er gjort på ungdomsskolene i kommunen, har andelen unge som har drukket seg beruset gått opp fra 8% til 14 % bare de siste fire årene. I løpet av det første halvåret på videregående skole har nesten halvparten vært beruset. Mange begynner altså å drikke alkohol i overgangen mellom ungdomsskolen og videregående, til tross for at det er flere år til noen har lov til å servere dem alkohol.  

Kjipe foreldre 

Aurskog-Høland samarbeider med organisasjonen Av-og-til, om rusmiddelforebyggende arbeid. Av-og-til oppfordrer, sammen med kommunen, foreldre til å engasjere seg og til å tørre å være en «kjip forelder».  Foreldre er viktige, både som rollemodeller for hvordan man håndterer alkohol og som veiledere og grensesettere gjennom ungdomstiden. Det er viktig at foreldre tør å være tydelige på krav og forventninger til ungdommen.  

– For mange ungdommer er det å teste ut alkohol en del av ungdomstiden. Men med alkohol blir vurderingsevnen dårligere, og man utsetter seg selv og andre for unødig risiko. Det er viktig at foreldre snakker med ungdommen om alkohol, og setter tydelige grenser, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.    

Ungdommene sier selv at de hører mer på foreldrene enn på jevnaldrende når det gjelder bruk av rusmidler. I ungdataundersøkelsen svarer så å si alle at foreldrene vet hvem han eller hun er med på fritida. Som foreldre har dere en unik mulighet til å følge opp deres ungdommer og også hvordan det går med vennene, hva de gjør når de er sammen og oppfordre dem til å passe på hverandre. Det er lettere å sette grenser for seg selv når man vet at noen følger med og følger opp, sier SLT-koordinator, Børke.

Gleder seg til sommeren 

Utekontaktene, fritidsansatte og politiet ser frem til en sommer i positiv kontakt med både unge og eldre innbyggere.  

– Vi vil være til stede for å skape trygghet for ungdommene, men det må skje i samarbeid og med innsats fra foreldrene, avslutter Børke.

 

image5f4q7.png

imagejq9t.png

Sist endret: 24.11.2020