PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

kolibri verdens vanndag

Verdens vanndag 2023

Onsdag 22. mars markeres FNs Verdens vanndag over hele verden. Temaet for verdens vanndag 2023 er «Alle kan gjøre litt». Det er veldig lett å glemme hva som faktisk kreves for at det skal komme rent drikkevann fra springen hjemme hos deg. Det er heller ingen selvfølge at vi har nok vann.

Verdens vanndag setter fokus på ferskvann og rent drikkevann til alle i verden. Det kan for oss i Norge være vanskelig å forestille seg å ikke ha rent vann i springen eller å måtte gå et stykke for å hente vann fra en felles vannpost.

På Verdens vanndag oppfordres vi til å settes pris på vannet vi har, og til å tenke over hvordan hver enkelt av oss kan ta ansvar for å beskytte og bevare våre vannkilder. Årets motto er «Alle kan gjøre litt!». Hva gjør du for å verne om og bevare drikkevannet vårt?

Kolibrien

En dag brøt det ut brann i skogen. Alle dyrene løp for livet. De sto i utkanten av brannen og så på flammene i redsel og tristhet. Oppe over hodet på dem fløy en liten kolibri frem og tilbake til bålet, om og om igjen. De større dyrene spurte kolibrien hva hun gjorde. «Jeg flyr til innsjøen for å hente vann for å hjelpe til med å slukke brannen.» Dyrene lo av henne og sa: «Du kan ikke slukke denne brannen!» «Jeg gjør det jeg kan,» svarte kolibrien.

Kolibrien hjelper til med å løse problemet – en dråpe av gangen. Hun er endringen hun ønsker å se i verden. Du kan også være en kolibri. Handlingene du gjør, uansett hvor små, vil hjelpe til med å løse vannkrisen.

Hva gjør vi i kommunen

I Aurskog-Høland jobber vi stadig med å finne og tette vannlekkasjer. Vi har siden 2022 hatt et team med to ansatte som arbeider med å finne lekkasjer. I 2021 var lekkasjeprosenten på cirka 38, i 2022 var den på cirka 24. I tillegg til å tette vannlekkasjer fornyer vi gammelt ledningsnett for å hindre at det oppstår nye lekkasjer på det gamle vannledningsnettet.

Hva du som innbygger kan gjøre

  • Spar på vannet. Uansett om du har kommunal eller privat vannforsyning lønner det seg å spare på vannet, spesielt i tørkeperioder. På den måten kan vi sikre at alle har nok drikkevann til det som er nødvendig, i tillegg er det godt for klima og godt for lommeboka.
  • Eksempler på enkle måter å spare vann er å ikke la krana bli stående og renne når du pusser tennene, begrens hagevanningen og vann planter når det er overskyet eller på kvelden, sjekk om du kan ha mindre lekkasjer i private ledninger eller sanitærinnstallasjoner, eller en utekran som står og drypper. Meld fra til oss i Aurskog-Høland kommune ved mistanke om vannlekkasje.
  • Unngå forurensning. Både industri, jordbruk, samferdsel og avløp fra mennesker kan være mulige kilder til forurensning. Tenk på hva du putter i toalettet – her skal det bare bæsj, tiss og dopapir. Alt annet som puttes i toalettet kan gi kommunen store utfordringer, det kan forurense, og det kan føre til at det tetter seg inne i huset ditt også.

Les mer på verdens vanndags offisielle hjemmeside: World Water Day | World Water Day 2023

Sist endret: 22.03.2023