PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

dame med hjelm

Bruk sykkelhjelm

Nå er våren her og det er mange som tar fram syklene sine igjen. Husker du å ta fram sykkelhjelmen også? En god sykkelhjelm og riktig bruk er det beste du kan gjøre for å ta vare på deg selv når du sykler.

Syklister og fotgjengere har høyere risiko for å bli skadd enn de som ferdes i bil eller reiser kollektivt. Selv om flertallet av norske syklister bruker sykkelhjelm, innrømmer 2 av 10 at de konsekvent aldri bruker hjelm.

De aller fleste alvorlige skader som rammer syklister er støt mot hodet. Bruk av en god sykkelhjelm er derfor det viktigste tiltaket for å ta godt vare på seg selv i trafikken. Hjelmen skal sitte riktig på hodet, dekke panne, tinninger og bakhode, og den skal være godkjent i henhold til europeiske standarder.  

Beskytt barna

Vi er flinkere til å sørge for at barna bruker sykkelhjelm enn å bruke den selv. Barn på to hjul skal og bør bruke en solid og god sykkelhjelm, enten de sykler på egen tohjulssykkel, på sparkesykkel, sitter i barnesetet eller i sykkeltilhenger.

Så ofte burde du bytte ut sykkelhjelmen

Hjelmen er som et hvilket som helst annet produkt. Bruker du hjelmen daglig, utsetter du den for jevnlig slitasje. Ligger sykkelhjelmen fremme i solen, vil holdbarheten reduseres.  

Det anbefales å bytte ut hjelmer som er eldre enn 7 år. For barn bør sykkelhjelmen byttes ut enda oftere. Barn vokser fort, og det gjelder også hodeskallen. Hjelmen skal dekke panne, tinninger og bakhodet.  

Det er viktig at du undersøker sykkelhjelmen ofte for å se om den har fått større eller mindre skader. En hjelm som har fått sprekker eller vært utsatt for et kraftig støt skal alltid skiftes ut. Det gjelder også selv om skadene ikke er store. Én dyp ripe kan være nok til at den ikke beskytter hvis ulykken først er ute.    

Sykkelhjelm  - Trygg Trafikk

Ta vare på deg selv og dine i trafikken – bruk sykkelhjelm!

Sist endret: 09.04.2024