PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Overtakelse av sentralkjøkken

På sentralkjøkkenet på Aurskog sykehjem produseres det 240 porsjoner hver eneste dag. Det ble bygget i 1979 og hadde stort behov for oppussing. Fredag var det overtakelse av det nyrehabiliterte kjøkkenet.

Dette er noe de ansatte ved sentralkjøkkenet har ventet på lenge.

– Vi er glade for at vi nå får en bedre arbeidshverdag. På det gamle kjøkkenet stod det en varmtvannstank som tok plass, men den er nå fjernet. Det gjør kjøkkenet mye mer åpent enn hva det pleide å være, og mer funksjonelt. Det er også stas med ny innendørs fryser. Frem til nå har vi leid inn en frysecontainer som stod utendørs, sier Unni Bjeglerud, som er virksomhetsleder på sentralkjøkkenet og vaskeriet.  

Bygget kjøkken på ti uker

Sentralkjøkkenet ligger i kjelleren på sykehjemmet på Aurskog. Opprinnelig var det kun et sykehjemskjøkken, men det ble utvidet i 2004 for å produsere mat for flere av våre institusjoner. I dag produserer sentralkjøkkenet mat til sykehjemmene våre, Prestegården eldresenter, Aursmoen barnehage, Aurskog dagsenter, Ulvehaugen dagsenter, Klokkerudveien bofellesskap og andre hjemmeboende i kommunen.

Oppgraderingen av kjøkkenet startet i begynnelsen av januar. Ombyggingen er det anleggsleder Martin Jørgensen i Østlandske bygg og betong AS som har stått for. Med seg på laget har de hatt mange lokale håndverkere.

_MG_4976.jpg

STORE ENDRINGER: Store deler av kjøkkenet er bygget om, men maskinene er beholdt.

I full gang

– Det har blitt mye triveligere på kjøkkenet. Fredag var det overtakelse, og lørdag var det et vasketeam her som foretok hygienevask, sier Paul Yngve Dehnes, prosjektleder og eiendomsforvalter ved Enhet Eiendom. 

Under byggetiden har maten blitt produsert av et eksternt firma, men på mandag var det varelevering, og de ansatte har sett frem til oppstart av produksjonen igjen i dag. 

– Vi bestilte inn varer i forrige uke og har nå fylt opp hyllene. Oppstart går som normalt, men vi overlapper med det eksterne kjøkkenet fra Oslo, det vil si at de leverer mat i uke 12, og vi har startet med produksjon for uke 13 – altså påskeuken. Personalet gleder seg over å ha startet opp med å produsere middag til institusjoner i kommunen, og over en enklere og mer effektiv arbeidsflyt, sier Bjeglerud. 

– Siden gulvet er jevnet ut og har fått lik høyde over det hele, kan de ansatte nå dra trallene over gulvet i full fart, sier Dehnes med et smil.

Med oppgraderingen av kjøkkenet blir vareflyten enklere også.

– Vi slipper å bære varene fra det ene rommet til det andre. Nå har vi mesteparten på et sted. Vi har også fått et eget varerom med direkte inngang til kjølerom og tørrvarelager, samt et eget nedkjølt rom for matavfall. Her er det dobbel utgangsdør for avfallshåndtering, sier Bjeglerud. 

_MG_4959.JPG

OVERTAKELSE: Anledningen ble feiret med kaffe og kake.

_MG_4994 under og etter.jpg

TAKOVERHENGET ER BYGGET INN: Her er det nå varemottak med egen inngang, avfallsrom med egen inngang, nytt kjølerom og et nytt tørrvarerom. De nye kjøle- og fryseraggregatene har blitt plassert på taket for å minimere støyen. 

_MG_4975.JPG

SKIFTET UT: Elektrisk anlegg er skiftet ut, inkludert ny el-tavle.

_MG_4996.jpg

LETTERE Å FRAKTE: Siden gulvene er jevnet ut, blir det nå lettere for de ansatte å rulle trallene fra A til B.

_MG_4972.JPG

_MG_4968 kopi.jpg

FEIRING MED KAKE: Personalet er glade for å få en bedre arbeidshverdag.

Dette er fornyet:·      

 • Nytt fryserom er etablert i den gamle kontordelen av kjøkkenet.      
 • Den åpne inngangen til kjøkkenet med takoverheng er nå bygget inn i kjøkkenet, som med dette har økt sitt areal med 14 m2. Her er det nå varemottak med egen inngang, avfallsrom med egen inngang, nytt rotfruktrom/kjølerom og nytt tørrvarerom.      
 • Nytt data- og printerrom.
 • Alle gulvene er støpt til samme høyde for å lette transport av mat og varer gjennom kjøkkenet, samt at kjøkkenet er sikret universell utforming. Det var høydeforskjeller på over 5 cm i de fleste rom.     
 • Nye sluk og rørgjennomføringer har samtidig blitt montert, og annet er fjernet, så det er tilpasset dagens bruk.       
 • Betongskjæring av døråpninger med økt bredde på dører for å sikre krav til universell utforming.      
 • Elektrisk anlegg er skiftet ut, inkludert ny el-tavle.       
 • Montering av brannvindu samt andre tiltak for å bedre brannsikkerheten.      
 • Alle vinduene som var fra 1979 er skiftet ut, mens det gamle fasadeuttrykket er beholdt.      
 • Alle overflater som himling, gulvdekker og vegger er fornyet med hygieniske og brukervennlige overflater.     
 • Ny LED belysning.

Les mer om, og se bilder fra oppussingsprosessen her

Forfatter: Connie Iren Brenna

Sist endret: 17.03.2021