PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

ledere i Ahk står foran bil

Rygg inn – kjør ut

Aurskog-Høland kommune har kampanjen «Rygg inn – kjør ut» for å sette ekstra fokus på trafikksikkerhet i forbindelse med oppstart i barnehage og skole. Målet er at alle skal rygge inn på parkeringslommen i stedet for å rygge ut.

RYGGER INN: Anne Mari Færgestad, Olav Wennemo, Stein Pettersen, Mona Andersen, Gudbrand Kvaal, Gry Røste og Else Marie Stuenæs minner om at det alltid er tryggere å rygge inn!

Hvorfor rygge inn? 

Det skjer ofte ulykker på parkeringsplasser selv om farten er lav. Selv om det er flest bulke-ulykker, skjer det også alvorlige ulykker. Små barn er særlig utsatt fordi de ikke har samme risikoforståelse som voksne.  

Barn er små og vanskeligere å oppdage i blindsonen. Det er derfor ekstra viktig å være oppmerksom ved barnehager og skoler. Ved barnehage- og skolestart er det mange nye små trafikanter ute som vi må ta spesielt hensyn til, sier Anne Mari Færgestad, leder for enhet barnehage, og Mona Andersen, leder for enhet skole.  

 

Tre hovedgrunner

  • Det er tre hovedgrunner til at det er tryggere å rygge inn: Du har bedre oversikt over parkeringsplassen når du kjører inn enn når du forlater den. 
  • Parkeringsplassen kan være tom når du kommer, men uoversiktlig og full når du skal dra. 
  • Du gir andre bedre oversikt over deg. Det er lettere å være oppmerksom på en som rygger inn i en parkeringslomme enn en som rygger ut.  

Ta kloke valg

Ryggekamera og parkeringssensorer er gode hjelpemidler som bidrar til å redusere parkeringsskader. Det er likevel nødvendig å bruke alle sanser og gjøre kloke valg for å unngå påkjørsler.

– Bulker du, får det økonomiske konsekvenser for deg. Kjører du på noen, vil du i verste fall ha et liv på samvittigheten. Det rammer ikke bare deg og den du kjører på, men også begges familie og venner. Jeg oppfordrer derfor alle som er på besøk, bor eller jobber i Aurskog-Høland kommune til å kjøre forsiktig og ta kloke valg for å redusere antall trafikkulykker. Vi har ingen liv å miste, sier Gry Røste, kommunedirektør.  

Trafikksikker kommune 

Aurskog-Høland kommune ble godkjent av Trygg Trafikk som trafikksikker kommune i 2021. Det innebærer at kommunen har gode systemer for trafikksikkerhetsarbeidet og at kommunen arbeider med å bedre trafikksikkerheten for alle trafikantgrupper.  

Kommunen samarbeider med Trygg Trafikk og vektlegger deres holdningskampanjer. I tillegg settes det fokus på ulike sider ved trafikksikkerhet som internt i planarbeid og for egne ansatte, men også for innbyggere og besøkende.  

TEGNING AV BIL

Forfatter: Else Marie Stuenæs

Sist endret: 29.08.2023