På topp når det gjelder entreprenørskap i utdanningen
Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og skal inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier. I skoleåret 2023/2024 har 341 elever vært med på undervisningsprogrammene til Ungt Entreprenørskap. Det er 136 flere enn forrige skoleår. Denne deltakelsen gjør at kommunen er på Norgestoppen når det gjelder entreprenørskap i utdanningen, viser en rapport fra Ungt Entreprenørskap.
– Gjennom entreprenørskapsarbeidet får elevene vist fram sin praktiske kompetanse og sin kreativitet. Det er flott at elever får vist fram andre sider av seg selv enn det som tradisjonelt ligger i skolefagene, sier skolesjef Mona Andersen.
Våre elever har drevet mange flotte elevbedrifter. Blant annet fikk Snekkergutta fra Bråte årets beste elevbedrift i Akershus, mens Mindre Bygg EB fra Aursmoen som tok en solid 1. plass i kategorien Beste Arbeidsliv i fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i mars.
Høy deltakelse
Et av undervisningsprogrammene våre elever var med på er Smartingen. I 2024 var 67,9 prosent/144 elever på 7. trinn i vår kommune med på Smartingen. Da fikk elevene jobbe med å avdekke ulike behov, utvikle ideer og finne løsninger. De trente da i å formulere spørsmål, søke svar og sette ord på egen læring. Elevene fikk erfare hvordan kreativitet utvikles gjennom en prosess. Undervisningen er tverrfaglig og gikk over tre dager. Det ble avsluttet med en skolemesse.
Mens 88, 34 prosent/197 elever på 9. trinn var med på å starte opp en elevbedrift. Elevbedrift er et undervisningsprogram hvor elevene utvikler samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom etablering og drift av en elevbedrift. Lærerne kobler arbeidet opp mot læringsmålene i ett eller flere fag i tillegg til tverrfaglige temaer.
I år gjennomførte vi også en felles messe sammen med Ungt Entreprenørskap for elever som hadde hatt Smart og som hadde elevbedrifter. Dette ble en svært vellykket gjennomføring.
Skoleåret 2024/2025
– Dette skoleåret vil alle våre tre ungdomstrinn jobbe med elevbedrift, enten som en del av valgfag, arbeidslivsfag eller utdanningsvalg. Det skal være en workshop for alle elevbedrifter den 29. november. Der vi får hjelp fra lokalt næringsliv som veiledere. Hensikten er å gi bedriftene fremover-meldinger som kan styrke forretningsideen og bedriften frem mot fylkesmesse for Elevbedrifter 4. mars 2025 i NOVA Spektrum Lillestrøm, forteller Andersen.
Når det gjelder SMART vil det jobbes fram mot en kommunefinale den 13. februar. Da vil en gruppe per klasse komme til kommunefinalen. I år blir det en utstillingsmesse der juryen går rundt og hører på ideene.
Skolen får opplæring og veiledning fra Ungt Entreprenørskap Akershus i prosessen. I SMART jobber elevene med en ide og utvikler en prototyp som de kan presentere.
Forfatter: Alette Eldøy
Sist endret: 07.11.2024