PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Oppdaterte råd om selvtest: Slik gjør du

Mange av oss tar hjemmetest for korona i disse dager. En prøve fra nesen til selvtesting vil fortsatt fange opp de fleste smittede, men prøvetaking fra svelg og nese fanger opp flere tilfeller av omikron-varianten. Nå kan du derfor ta prøve både fra hals og nese når du tar en selvtest. For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen. Oppdaterte råd finner du her.

Det er sannsynlig at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigen-hurtigtester vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer. De fleste tilgjengelige antigen-hurtigtester er tiltenkt analyse av prøvemateriale fra bakre - eller fremre neseprøve, men det ser ut til at disse fungerer godt også for kombinert prøve fra svelg og nese.

Slik gjør du

Spesielt voksne personer med symptomer kan ta prøve både fra svelg og nese når de gjør selvtester. Prøven tas først fra svelget/halsen) og deretter fra nesen slik at sannsynligheten for å fange opp smitte blir høyest mulig. Du bør ikke ta prøven bare fra svelget/halsen. En neseprøve alene vil fortsatt fange opp de fleste smittede så personer som syns det er ubehagelig/vanskelig å ta test fra svelget/halsen kan teste seg på vanlig måte i nesen.

  • Åpne munnen og stryk prøvepinnen langs området der mandlene er (eller kunne vært). Stryk hver side ca. 4 ganger. Bruk gjerne et speil.

test.jpg

  • Før så den samme prøvepinnen forsiktig inn i det ene neseboret (1-2 cm inn). Roter penselen ca. 5 ganger (10 sekunder) langs innsiden av neseboret. Gjenta prosedyren i det andre neseboret.

test2.jpg

For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen. Prøvetaking fra svelg (hals) bør gjøres om morgenen før inntak av mat og drikke, eventuelt minst 30 minutter etter inntak av mat og drikke, for å unngå at testen blir falskt positiv. Noen mat- og drikkevarer er vist å kunne påvirke testresultatet.

Anbefalinger om testing

  • Dersom du får et negativt resultat ved selvtesten og har nyoppståtte symptomer, er det anbefalt å ta en ny test 2-3 dager senere.
  • Er symptomene lette trenger man ikke holde seg hjemme i tiden mellom den første og andre testen. De som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en smittet person bør holde seg hjemme mellom den første og andre selvtesten dersom de har symptomer.

Økt kunnskapsgrunnlag

Noen opplever tidlig i sykdomsforløpet å få positiv selvtest når de tester både i svelg og nese, mens testen er negativ når de tar prøven kun fra nesen. Disse observasjonene får nå også støtte fra studier som viser at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigenhurtigtester sannsynligvis vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese
alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer.

Testing erstatter karantene

Nå kan smittekarantene erstattes med daglig testing. Dette gjelder uavhengig av vaksinestatus og reglene gjelder også dem som var i karantene før regelendringen.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 31.01.2022