Brannvesenet: Forsterket bemanning
Det er kommet betydelige nedbørsmengder, og det er fortsatt flomfare i vår kommune. Brannvesenet har forsterket bemanning klar til å respondere raskt på eventuelle hendelser som følge av ekstremværet. De varsler om streng prioritering av hvilke bistandsoppgaver brannvesenet kan gjøre.
Brannvesenet har forsterket bemanning, klar til å respondere raskt på eventuelle hendelser som følge av ekstremværet. Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) har trappet opp for å være i stand til å håndtere potensielle flomrelaterte hendelser, samt økt bemanning og planlagt for mulig innkalling av ekstramannskaper, USAR og dronepilot.
Streng prioritering
– Vi ber publikum om forståelse for at det vil bli streng prioritering av hvilke bistandsoppgaver brannvesenet kan gjøre. Som alltid er vår første prioritering akutte hendelser som truer liv og helse, deretter verdier, sier Linda Stuhaug, fagleder for informasjon i NRBR.
Det ventes mye regn i vårt område fra mandag 7. august. Det kan i verste fall føre til omfattende oversvømmelser og flomskader. Dette er en svært alvorlig situasjon, som kan føre til omfattende konsekvenser og skader. Ifølge værprognosene forventes de største nedbørsmengdene vil treffe nord i Romeriksområdet. NRBR ber publikum som ikke er i umiddelbar nød om å kontakte sine forsikringsselskap for bistand. Brannvesenet kan dessverre ikke hjelpe alle som får vann i kjellere m.m.
– Vi oppfordrer innbyggerne til å følge med på lokale nyhetskanaler og offisielle varsler for oppdateringer og anbefalinger. Vær forsiktig, ta nødvendige forholdsregler og ta vare på hverandre, sier Stuhaug.
Vær forberedt
- Vi anbefaler alle om å følge med på varsom.no og forholde seg til informasjon som blir gitt fra kommunen.
- Huseiere bør ta en sjekk for å unngå eventuelle skader på egen bolig og eiendom.
- Bor du i et område som erfaringsvis har problemer med oversvømmelse av kjeller, bør du tømme kjelleren for verdifulle gjenstander. Løft opp fra gulvet det du ikke får flyttet.
- Sørg for at stikkrenner, avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.
- Har du tilbakeslagsventil på avløpet, se til at den virker.
- Følg med på værradar på varsom.no eller yr.no.
- Varslene oppdateres flere ganger i døgnet, og du kan abonnere på varslene på sms/e-post (tjenesten er gratis).
- Ikke oppsøk elver med stor vannføring og områder der det har gått skred. Flytt eller sikre verdier i utsatte områder.
- Vær klar over at fremkommeligheter kan være redusert og veier kan bli stengt på kort varsel. Sjekk veimeldinger på 175.no, eller ring vegtrafikksentralen på 175.
Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt:
- Ta kontakt med kommunen hvis du skal melde om en hendelse
- Skulle du være så uheldig å få vann i kjelleren, må du kontakte forsikringsselskapet ditt.
- Når det gjelder tette slik og sandfang, vil kommunen rydde opp i dette etter at ekstremværet er over.
- Kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse.
- Kontakt ditt nettselskap eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd
Forfatter: Kari Aasberg Bradley
Sist endret: 10.08.2023