PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lik lese- og skriveopplæring

Denne høsten har vi fått en felles plan for lese- og skriveopplæringen i kommunen. Det er en lese- og skriveplan som inneholder konkrete mål for hva elevene skal igjennom på de ulike trinnene, råd om kartlegginger, informasjon om hva PPT gjør når det er behov for videre utredning, og tips til foreldre.

En slik plan har vi ønsket oss lenge. Nå er den på plass, og det er vi veldig glad for. Jeg ønsker å gi arbeidsgruppa, som har stått for utarbeidelsen av denne planen, en stor takk. Dere har gjort et meget verdifullt arbeid til glede for alle som underviser i skolene våre og forhåpentlig vil den gi positiv effekt på opplæringen for alle elevene våre. En forpliktende kommunal plan vil med andre ord, være med på å kvalitetssikre opplæringen, sier Mona Andersen, skolesjef i Aurskog-Høland kommune. 

Planen inneholder tips til metoder vi kan bruke, tiltak vi kan sette inn, og tips til nettsider og apper som kan støtte læringen. Planen har en tydelig progresjon og bygger stein på stein. 

Brukes i alle fag 

Selv om lesing og skriving er sentralt i norskfaget, er ikke dette en norsk-plan. Det er en lese- og skriveplan som presenterer metoder som kan brukes i alle fag. Den skal ikke krympe lærerens kreativitet og autonomi, men være en støtte i arbeidet med lesing og skriving.  

– Planen vi nå publiserer er noe vi alle står inne for, og føler vil være til god hjelp i hverdagen. Det er ikke en plan full av nye ideer som vil revolusjonere lese- og skriveopplæringen, men en plan som systematiserer og samler det gode arbeidet vi allerede gjør, og som sikrer god progresjon i opplæringen, sier Marianne Solberg Olufsen, som er oppvekstfaglig rådgiver og har vært leder for arbeidsgruppa som har laget denne planen. 

Samarbeid på tvers av skoler og trinn 

Siden høsten 2023 har en arbeidsgruppe jobbet sammen om å lage planen. Gruppa besto av lærere fra ulike skoler i kommunen, og representerte både småskoletrinnet, mellomtrinnet og ungdomstrinnet. I tillegg har det vært med ressurser fra Pedagogisk- psykologisk tjeneste, og oppvekstfaglig rådgiver koordinerte arbeidet. 

– Arbeidsgruppa har gjort en kjempejobb! De har levert en plan som har vært etterlengtet og etterspurt fra mange lærere i kommunen. Det er fint å kunne gi fra seg noe man har jobbet lenge med, og som man vet vil være til god støtte i hverdagen, sier Olufsen. 

Lett å bruke 

Planen, som er lagd i OneNote, ble publisert til alle ansatte i skolene og PPT i uke 41. 

– Å lage planen i OneNote gir oss enkel tilgang uansett hvor du befinner deg, fleksibilitet, mulighet til å klikke deg raskt inn på relevant trinn, men også god oversikt over hva andre trinn jobber med. Når planen er digital er den enkel å justere ved behov, og ikke minst sparer det miljøet at vi ikke trenger å printe ut alle sidene til alle ansatte, sier Olufsen.   

Sist endret: 31.10.2024