PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lesing: All lærings mor?

I ukens episode av podden «Former felles framtid» snakker forfatter Thomas Framnes og tidligere lærer og skolebibliotekar ved Bjørkelangen skole, Bjørg Eikli Lier om utdannelse, dannelse og lesing.

Hør episoden her.

Den siste tiden har de ansatte og innbyggere på tvers av sektorer og miljøer laget podkast om kommunen vår. Målet er å inkludere, informere og glede innbyggere i alle aldre. Med Lars Jørgen Skaret i spissen, byr vi på både humor og alvor i denne kommunepodkasten «Former felles framtid». 

Du finner podden på Acast, Spotify, YouTube og Amazon. 

Status leseferdigheter

I ukens episode møter du forfatter Thomas Framnes som har utgitt flere barnebøker, og Bjørg Eikli Lier som er tidligere lærer og skolebibliotekar ved Bjørkelangen skole.

Det handler i denne omgang om utdannelse og dannelse. Hva har lesing å si for å ruste barna våre? Er guttene svakere lesere enn jentene, og hvordan få guttene til å lese? Er bøkene vi har gode nok, og hva slags bøker trenger vi for å inspirere til lesing i dagens samfunn? Tar skjerm over for lesetiden, og er lesing «all lærings mor»? 

– Noen ganger tenker jeg at det nesten blir et stigma i forhold til gutter. Det er opplest og vedtatt at de ikke er gode lesere, så jeg tror kanskje at noen har parkert før de har startet egentlig, sier Lier. 

Resultatene fra forrige PISA-test (Programme for International Student Assessment) viste at leseferdighetene i norske skoler er dårligere enn før, og særlig er det mange gutter som ligger på det dårligste nivået. Resultater viser at også Aurskog-Høland har faglige utfordringer når det gjelder lesing, skriving og regning ved flere av skolene i kommunen. 

Episoder hver onsdag 

Nye episoder publiseres hver onsdag, men i sommer tar vi en pause. 

4. august starter vi opp igjen med en episode om ungdom som har tatt en annerledes vei. Her møter du unge styrkeløfter Isabell Adolfsen og miss Norway-deltaker fra Bjørkelangen: Julie Dalen. 

11. august vil det handle om valg og demokrati. Hva vil det si å bo i et demokrati? Unge Inga Isabella Westby vil fortelle om hvorfor hun ble med i Oppgaveutvalget for medvirkning, og du vil også møte valgansvarlig Dagfinn Lunner og valgstyreleder – og ansatt ved Cipax – Kristin Hanssen.  

Gikk du glipp forrige episode om småbarnsliv?  

Du finner den her.

Forfatter: Connie Iren Brenna

Sist endret: 30.06.2021