PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Generasjon fri: Fri av avhengighet og nikotin

Visste du at ungdommer har lettere for å bli avhengige av nikotin enn voksne? Det å være ung er en tid for løsrivelse og frihet. Å være en del av generasjon Fri, er å være fri til å være seg selv og ta selvstendige valg. Fri fra nikotin. Fri fra avhengighet. Helsedirektoratet har lansert en ny kampanje rettet mot unge om nikotin, inkludert røyk, snus og vape (e-sigaretter). Her får du tips og informasjon!

Nikotin er svært avhengighetsskapende, og avhengigheten kommer ofte snikende. Å være avhengig av nikotin er et tap av frihet. Samtidig har nikotin negativ effekt på helsen, spesielt når man er ung. Å være fri fra nikotin gir muligheten til å gjøre som man vil, bestemme selv over egen kropp og ta egne valg. Kampanjen har som overordnet mål å bidra til å forebygge og redusere tobakks- og nikotinbruk blant ungdom. 

Hovedmålgruppen er ungdom i alderen 13–17 år. Kampanjen tar utgangspunkt i målet om en tobakk- og nikotinfri generasjon, også kjent som Generasjon FRI. Sekundærmålgruppen er foreldre og andre voksne som har påvirkning og innflytelse på ungdom.

Tap av frihet

  • Å være avhengig av nikotin er tap av frihet.
  • Nikotin har negativ effekt på helsen.
  • Nikotin er et giftstoff som man fort blir avhengig av, og barn og unge er ekstra sårbare for å utvikle avhengighet. Mange angrer på at de begynte og synes det å slutte med nikotin er veldig vanskelig.
  • Nikotin kan ha en uheldig påvirkning på en ung hjerne som fortsatt er i utvikling.
  • Nikotin og nikotinprodukter er ulovlig å selge til alle under 18 år.

Mer informasjon om kampanjen finner du her. 

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 24.06.2024