PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fyrverkeri på nyttårsaften: Dette må du vite

Det nærmer seg nytt år, og for mange betyr det fyrverkeri ved overgangen til det nye året. Når er det lov å sende opp raketter, og hva er egentlig aldersgrensen for stjerneskudd? Her finner du informasjon om regler og retningslinjer.

Kommunestyret har vedtatt at det i tilbørlig grad skal tas hensyn til andre innbyggere, husdyr og miljøet ellers.

Når kan du sende opp fyrverkeri?

Det er bare tillatt å skyte opp fyrverkeri nyttårsaften, i tiden mellom klokken 18.00 og 02.00.

Hvor kan du sende opp fyrverkeri?

Det er ingen regler i vår kommune om hvor du har lov eller ikke lov til å sende opp fyrverkeri. Men du må vise generell aktsomhet når du sender opp fyrverkeri, slik som du må med all brannfarlig aktivitet.

Aldersgrenser

Visste du at det faktisk er 16-årsgrense på bruk av stjerneskudd? Det er ikke uten grunn. Stjerneskudd har de siste årene forårsaket en del brannskader og øyenskader. Stjerneskudd som brenner holder mellom 400 og 1000 grader. Dette er varmere enn et bål.

Stjerneskudd skal bare brukes utendørs og bør holdes på strak arm, i ro og i god avstand til andre mennesker. Dersom flere stjerneskudd i bunt tennes samtidig, kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda. Derfor bør stjerneskudd bare tennes ett og ett av gangen.

Det er 18 årsgrense for bruk av alt annet fyrverkeri enn stjerneskudd og tilsvarende. Det er altså forbudt for mindreårige å håndtere fyrverkeri.

Huskeliste ved oppskyting av fyrverkeri

• Forbered fyrverkerioppskytingen
  • Les bruksanvisningen nøye før bruk
  • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet
  • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
  • Bruk tennestav, sigarettglo eller lignende
  • Sitt på huk, tenn lunten med strak arm og fjern deg straks lengst mulig unna
  • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
  • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke blir tent ved første forsøk
  • Anbefalt sikkerhetsradius er 25 meter
  • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
  • Husk at det er den som bruker fyrverkeriet som har ansvaret og kan bli erstatningspliktig dersom noe går galt.

Kilde: NRBR

Forfatter: Kari Aasberg Bradley