Egenberedskap: Er du forberedt?
Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du hvis vannet forsvinner, eller du ikke får handlet på en uke? Hva trenger du egentlig, og hvorfor er dette viktig akkurat nå? Egenberedskapsuka er i gang. Her finner du sjekklister og tips om hvordan du kan sikre deg og dine nærmeste dersom noe skulle skje.
– Vi lever i et trygt og stabilt samfunn, der vi er vant til at det meste fungerer som det skal. Samfunnet vårt er imidlertid helt avhengig av blant annet strøm, vann og internett, og nettopp det er vår største sårbarhet, sier Jan-Ivar Jenssen, beredskapskoordinator i Aurskog-Høland kommune.
Den landsomfattende egenberedskapsuka 2024 gjennomføres fra mandag 28. oktober til søndag 3. november.
Kan ramme oss
Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.
– Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. I løpet av uke 44 får alle husstander en brosjyre i posten med oppdaterte råd om egenberedskap. Ta vare på brosjyren, oppfordrer Jenssen.
Oppdaterte egenberedskapsråd
Den nye brosjyren inneholder viktig informasjon og oppdaterte råd om hva du kan gjøre for å forberede deg på kriser. Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke. I brosjyren får du konkrete råd om hva du kan gjøre.
- Vi oppfordrer alle til å lese brosjyren og styrke sin egenberedskap! Du finner den digitalt her.
- Sjekkliste for egenberedskap.
Hensikten med rådene er at man skal være i stand til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme, lys, drikke, mat, legemidler, førstehjelp, hygiene og informasjon.
Bakgrunnen for oppdaterte råd er en forverret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Andre viktige drivere er klimaendringer som fører til mer ekstremvær, og samfunnets avhengighet av strøm, vann og mobilnett.
Forfatter: Kari Aasberg Bradley
Sist endret: 28.10.2024