Egenberedskap: Er du forberedt på en krisesituasjon?
Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? Hva trenger du egentlig, og hvorfor er dette viktig akkurat nå? 1. november starter ei landsdekkende kampanjeuke om egenberedskap. Her finner du sjekklister og tips om hvordan du kan sikre deg og dine nærmeste dersom noe skulle skje.
Vi lever i et trygt og stabilt samfunn, der vi er vant til at det meste fungerer som det skal. Livet i Norge er imidlertid helt avhengig av blant annet strøm, vann og internett – og nettopp det er vår største sårbarhet.
Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.
Denne uken har vi utstillinger rundt om i kommunen for å vise et eksempel på hva du bør ha hjemme for å være forberedt i en krisesituasjon. Du finner dem blant annet på biblioteket, innbyggertorget på rådhuset og andre steder i kommunen.
Fornuftlige forberedelser
Målet med egenberedskapsuka 2021, som varer fra 1. til 7. november, er å øke folks kunnskap om egenberedskap, slik at flere gjør fornuftige forberedelser. Og ofte er det ikke så mye som skal til for at du, og dine nærmeste, blir litt bedre forberedt.
Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.
I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet.
Du er en del av Norges beredskap
Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Ved å være forberedt, bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.
Eksempel på beredskapslager
Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap anbefaler at du må være forberedt på å klare deg selv i en uke. Her er en sjekkliste for din egenberedskap:
- Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.
- Mat som tåler lagring i romtemperatur.
- Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
- Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
- Fyrstikker og stearinlys.
- Ved hvis du har vedovn eller peis.
- Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.
- Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
- Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
- DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.
- Legemidler og førstehjelpsutstyr.
- Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).
- Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.
- Batterier og ladet batteribank.
- Litt kontanter og flere betalingskort.
- Mat og vann til kjæledyr.
- Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.
Hold deg oppdatert
Her finner du noen gode kilder til informasjon under en krise
Forfatter: Kari Aasberg Bradley
Sist endret: 08.10.2024