PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slik blir du kvitt brunsnegler

Brunsneglen er et økende problem i hager rundt om i Aurskog-Høland. Her får du tips til hvordan du holder brunsneglen unna hagen din!

– Brunsnegler, eller rettere sagt iberiaskogsnegl som arten egentlig heter, er en fremmed art, som er uønsket. Å øke kunnskapen om arten (biologi) og bekjempelsesmetoder er avgjørende for at vi skal kunne begrense problemene, sier Ole-Christian Østreng, miljøvernrådgiver i Aurskog-Høland kommune.

Du kan lese mer om iberiaskogsnegl her, i en handlingsplan som er utarbeidet nasjonalt. Den finner du her. 

Slik tar du knekken på brunsneglen

– Aurskog-Høland kommune vil informere om iberiaskogsnegl spesielt, for å øke kunnskapen om arten og hvordan man kan bekjempe den. Et mye omtalt bekjempelsesmiddel er Nemaslug, et middel som inneholder en type nematode. Nemaslug-blandingen legges ut/spres i hagen, og er effektiv, sier Østreng.

Det er imidlertid en utfordring med Nemaslug-blandinger og andre tilsvarende midler, fordi de dreper andre snegler også. Snegler som er naturlig tilhørende her og som vi ønsker i naturen. Et eksempel på en snegleart som kan forveksles med iberiaskogsnegl, og som vi ønsker i naturen, er rød skogsnegl.

– Bruken av Nemaslug og tilsvarende må av den grunn ikke brukes kritisk og i stort omfang. Enkelte steder, der det er særskilt behov, kan den brukes i kontrollerte former, sier Østreng.

Feller, plukking og planter

– Vi anbefaler først og fremst at grunneiere i områder med iberiaskogsnegl samarbeider. Mekaniske bekjempelsesmetoder som bruk av feller og plukking, fjerne gjemmesteder og skifte ut planter i hagen som iberiaskogsneglene liker spesielt godt, er aktuelle tiltak, sier Østreng.

 

Sist endret: 24.08.2020