PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Logopedtjeneste

Logopedtjenesten i Aurskog Høland bistår barn og unge med utfordringer knyttet til uttale. Vår logoped utreder og følger opp barn og unge i barnehage- og grunnskolealder. Tjenesten er organisert under Oppvekststab og Pedagogisk Tjeneste.

Logopedtilbudet i kommunen er i hovedsak et lavterskeltilbud, hvor logopeden tilbyr veiledning til foresatte og pedagogisk personell, i noen tilfeller kombinert med individrettet oppfølgning. Utbytte er avhengig av regelmessig øving også utenom timer med logoped, det er derfor viktig å finne gode rutiner for daglig øving.

Språkforstyrrelser og vansker med språk (som forsinket språkutvikling, svak språkforståelse, lite ordforråd eller alternativ- og supplerende kommunikasjon), lesing eller skriving utredes og følges opp av kommunens PP-tjeneste. Av kapasitetshensyn bes voksne, samt barn med vansker av medisinsk årsak henvises til privatpraktiserende logoped med dekning fra HELFO, jf. Folketrygdloven §5-10.

Foreldreveiledning r-lyd

Logopedtjenesten i Aurskog-Høland tilbyr foreldreveiledningskurs for foresatte som har barn i skolealder som har utfordringer med uttale av r-lyd. Foreldreveiledning er et lavterskel tilbud for å støtte elever i utviklingen av r-lyden. Logopeder erfarer ofte at det som har størst effekt i innlæringen av en r-lyd er den jevnlige treningen hjemme, og ofte er det alene tilstrekkelig for at elever får r-lyden på plass.

Foreldreveiledningskurset vil være første kontakt med logopedtjenesten for elever som har utfordringer med uttale av r-lyden. Kursdeltakere vil få logopedens kontaktinformasjon, og veiledning i når/om de bør kontakte logoped for å drøfte henvisning for ytterligere oppfølgning. Dette vil oftest være individuell veiledning eller logopedtimer individuelt, i par eller gruppe.

Dersom eleven har utfordringer med uttale av andre språklyder som l, d, t, k og g, eller foresatte ikke har mulighet til å delta på eller nyttiggjøre seg foreldreveiledningskurs bør dere ta kontakt med elevens lærer.

Kurset vil holdes på kveldstid og vil bestå av en teoretisk del der dere får informasjon om r-lyden og utfordringer med å uttale den, og en praktisk del der vi gjennomfører øvelser for å trene på r-lyden. Kurset er for foresatte, og eleven skal ikke være med.

Meld din interesse her.

Henvisning og behandling hos privatpraktiserende logoped

Helfo yter stønad til logopedbehandling for barn, unge og voksne når det er behov for behandling grunnet sykdom, skade eller lyte etter folketrygdlova §5-10. Nåværende retningslinjer er redegjort for på

 Helfos hjemmeside

Det er fastlege som sender henvisningen til privatpraktiserende logoped med diagnosekode i henhold til ICPC-2 eller ICD-10. Deretter vurderer den privatpraktiserende logopeden om klienten oppfyller vilkårene for behandling. Du som klient behøver ikke å kontakte Helfo, og betaler ikke for behandling om logopeden har en avtale om direkte oppgjør med Helfo. Du bestemmer selv hvilken logoped du ønsker å bruke. Logopeder kan for eksempel finnes på NLL sine sider:  https://www.norsklogopedlag.no/finnlogoped/ 

Det er ikke lenger et krav om at klienten har innhentet et avslag fra kommunen før stønad til dekning av utgifter kan utbetales.

Reise til behandling hos logoped kan i noen tilfeller dekkes gjennom pasientreiser.

Reise til disse behandlingene dekkes - Helsenorge  

Hvis klienten ikke kan møte fram på behandlingsstedet på grunn av sin helsetilstand, dekker kommunen reiseutgiftene for logopeden. Om det er medisinsk nødvendig med hjemmebesøk fra privatpraktiserende logoped må dette bekreftes av lege før privatpraktiserende logoped sender refusjon for disse utgiftene til Aurskog-Høland kommune.

Informasjon om søknad til kommunal logoped

Ved bekymring for barns uttale bes foresatte drøfte med barnet/elevens skole, barnehage eller helsestasjon. Dersom helsestasjon/barnehage/skole vurderer det nødvendig kan de kontakte logoped for drøfting av henvisning.

 

Sist endret: 02.09.2024