PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Plan for koronavaksinering

Aurskog-Høland kommune er i gang med å forberede vaksinering mot korona. Det er laget en plan for gjennomføringen, men det er foreløpig usikkert hvor mange vaksiner som kommer når.

– Vi vet ikke når vi får vaksinene og i hvor mange omganger. Vi håper å få gjennomført flest mulig vaksineringer i løpet av vinteren, men vi vil nok holde på utover våren, sier Inger Hegna, kommunedirektør i Aurskog-Høland kommune.

Koronavaksine og vaksinasjon er gratis.

Først ut

Det er gjennomført nasjonale undersøkelser som viser at rundt 75 prosent av befolkningen vil vaksinere seg mot korona. Det vil si at vi må planlegge for vaksinering av flere tusen innbyggere i vår kommune.

Til å begynne med vil det ikke være nok vaksine til alle som anbefales koronavaksine.

Basert på råd fra Folkehelseinstituttet har Regjeringen gitt følgende prioritering, med de øverste prioriterte først: 

  • Beboere i sykehjem og omsorgsboliger 
  • Eldre over 85 år 
  • Eldre over 75 år og deretter de over 65 år 
  • Personer 18–64 år med én eller flere nærmere spesifiserte sykdommer som de har fra før.

Vaksinering på sykehjem og i flerbrukshall  

– Vi jobber også med en plan om hvordan vi kan vaksinere beboere i omsorgsboliger hjemme.  

Andre innbyggere må komme til flerbrukshallen på Bjørkelangen skole. 

– Flerbrukshallen er godt egnet. Vaksineringen trenger god plass. Vi må regne med at mange skal vaksineres om gangen. Man må også bli igjen i 20 minutter etter vaksineringen, i tilfelle allergiske reaksjoner. Hallen har også universell utforming, det er toalettfasiliteter der og pauserom for de ansatte, sier Hegna.

Andre bygg har også blitt vurdert, men vi har kommet frem til at flerbrukshallen er best egnet til massevaksineringen.  

Men dette valget byr også på utfordringer da flerbrukshallen blir brukt mye av skolen og SFO, og noen har treninger der om kvelden.  

– Vi vil sammen jobbe for å finne alternative og gode løsninger på eksempelvis kroppsøving. Vi skjønner at det blir utfordrende for både elever og ansatte.

400-500 hver dag

Det planlegges for å kunne vaksinere innbyggerne ti timer hver dag hele uken. Det vil si vaksinering av 400-500 personer per dag.

– Vi trenger mange ansatte til massevaksineringen. Vi jobber nå med å få dette på plass. Vi har ikke mange sykepleiere å ta av, som ikke er i ordinære drift i dag. Vi tatt kontakt med pensjonerte sykepleiere om de er interesserte i å hjelpe til i denne dugnaden. Vi ser også om vi har folk i administrativ ledelse eller i andre sektorer som kan være med, sier beredskapsleder Jan Ivar Jenssen.

Kan komme snart

Vi vet ikke når de første dosene kommer, eller hvor mange vi får. Det er sykehjemmene som skal ha første prioritet og de første dosene vil bli satt der.

– Dersom Pfizer-vaksinen blir godkjent, har den en holdbarhet på fem dager. Da vil vi sende ut innkalling til flere aktuelle grupper, som de mellom 65 og 70 år, slik at vi ikke risikerer å bli sittende inne med vaksinedoser, sier Jenssen.

Planen for massevaksineringen er dynamisk, det vil si at det kan komme endringer underveis.

Mer informasjon om vaksineringen vil komme så snart vi vet noe mer om vaksinen.

Mer informasjon om koronvaksinen finner du her: Koronavaksinasjonsprogrammet - FHI

Myndighetene forventer at andelen smittede vil ligge høyt i tiden som kommer, så vi trenger fortsatt alles innsats for å begrense spredningen av Covid-19-pandemien.

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 18.12.2020