PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gutt med vannkanne

Påminnelse: Det er fortsatt vanningsrestriksjoner

Vi minner om at det fortsatt er vanningsrestriksjoner for abonnenter tilknyttet Store Langsjø vannverk. Hagevanning tillates kun fra kanne eller håndholdt slange med påmontert spredemunnstykke, på kveldstid i perioden fra klokken 18.00 til 21.00. Vi oppfordrer også til måtehold på generelt vannforbruk. Gode råd og tips om hagevanning og vannforbruk finner du her.

Hvis du har kommunalt vann og ikke bor på Setskog så er du forsynt med vann fra Store Langsjø vannverk. På Setskog er det Syltomtjern vannverk som forsyner de kommunale abonnentene og der ble de samme vanningsrestriksjonene innført 28.04.2022.

Kapasitet og vannforbruk

Ved normalt forbruk er du som abonnent sikret en god vannforsyning med tilfredsstillende trykk. Kommunenes vannforsyningssystem er imidlertid ikke dimensjonert for at alle skal kunne vanne samtidig.

Når vannforbruket øker så reduseres trykket i ledningsnettet. Dette er årsaken til at høyereliggende områder opplever lavt trykk, eller blir uten vann, ved lekkasje. Den samme situasjonen vil oppstå dersom alle vanner samtidig – ledningene er rett og slett ikke dimensjonert for et så høyt forbruk. Dette er også en av årsakene til at det nå innføres vanningsrestriksjoner.  

Gode råd om hagevanning

  • Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
  • Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
  • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
  • Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte). 
  • Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann. 
  • Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignede bør ikke gjøres i utrengsmål. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.  

Eksempel på vannforbruk på en familie på fire

En familie på fire bruker i gjennomsnitt cirka 500-600 liter vann per døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer dette et vannforbruk på 2500-3000 liter, altså 4-5 ganger normalt husholdningsforbruk.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 21.07.2022