PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kristin leder legevakten gjennom pandemien: – Sammen er vi sterke

Legevakten i kommunen vår har gjort en kjempejobb med å koronateste, spore, informere og svare på koronaspørsmål. De ansatte jobber på spreng for å sikre at innbyggere og ansatte får den hjelpen de trenger. Leder Kristin Halvorsen har stått i spissen siden koronaen for alvor traff i februar i fjor, i en arbeidshverdag som inneholder alt fra koronatester til hjertestans og barnefødsler. Her forteller hun om hvordan det var å være leder for legevakten da koronaen kom til kommunen, og om den nye hverdagen i en pandemi.

– Nå er det travle tider mye grunnet koronahenvendelser. Vi tar oss av alle telefoner og spørsmål, og dem er det mange av. Det er i tillegg en travel tid på legevakt med mange syke mennesker. Vi har de siste månedene både reddet en yngre mann med hjertestans, og tatt imot en velskapt liten gutt hos oss. Hverdagen kan man si er varierende, men det er godt å drive med litt annet enn covid-19 innimellom, sier Halvorsen, som er virksomhetsleder for kommunale medisinske tjenester i Aurskog-Høland kommune.

Det er til enhver tid mange jern i ilden, og det kan være mange utfordringer i løpet av en dag. Da er det viktig å være løsningsorientert.

– For meg er det viktig å være tilstede som leder og se hver ansatt. Det er til tider vanskelig når det er for mange oppgaver som brenner, sier hun.

KAAB_legevakten (4).jpg

Superteam: – Jeg er så ydmyk og takknemlig for den flotte gjengen jeg har med på laget. Jeg tilrettelegger og går bakerst i toget – de står fremst og gjør en fremdragende jobb, sier Halvorsen. 

Ett år med pandemi

Aurskog-Høland kommune satte krisestab i februar i fjor, og siden da har Halvorsen hatt hendene fulle med å organisere koronatesting, oppfølging og håndtering på legevakten.

– Jeg har stort sett vært på vakt 24/7 siden slutten av februar, gjennom ferier og helger. Jeg har jobbet ekstremt mye i perioden, som så mange andre. Jeg er veldig glad i jobben min og synes jo dette er spennende, ellers hadde det ikke gått. Jeg har en forståelsesfull og herlig familie hjemme, som gir meg styrke til å stå i kaoset. Samvittigheten har dog tæret litt på i perioder, sier Halvorsen.

Hun roser de ansatte rundt seg, og understreker at hver person teller, fra sykepleiere til vaskepersonell – på legevakten i Aurskog-Høland er alle stillinger viktige.  

– Jeg er så ydmyk og takknemlig for den flotte gjengen jeg har med på laget. Jeg tilrettelegger og går bakerst i toget – de står fremst og gjør en fremdragende jobb. Jeg sier jeg har en bukett nydelige blomster – mange ulike fasonger og farger – alle har ulik fyll i ryggsekken, men de har stått på og gjort hverandre gode. Raushet, endringsvillighet og faglig styrke har gjort det mulig å håndtere. Vi hjelper hverandre på tvers. Dette er en tid hvor vi får prøvd oss, og så langt har vi klart det sammen, sier Halvorsen.

Eget testsenter

I fjor høst opprettet kommunen et eget testsenter for korona på Bjørkelangen. Det nye testsenteret gjorde kommunen i stand til å møte nasjonale myndigheters krav om å kunne teste 1,5 prosent av innbyggerne i kommunen, og 5 prosent av innbyggerne dersom det er et lokalt utbrudd. 

– At vi klarte å bygge opp testsenteret i oktober var i grevens tid, og helt avgjørende for å klare den smittetoppen vi opplevde i høst. Fra juli til august ble antall tester mer enn doblet, og det samme fra oktober til november. Å få til testing innendørs er av stor betydning for kvalitet, arbeidsmiljø og vi klarer i tillegg å ivareta smittevern på en meget god måte. Ikke mange kommuner har klart det, så vi kan være stolte av det. Det er en fordel å ikke være for store, sier Halvorsen.

Hun er stolt av måten Aurskog-Høland kommune har stått sammen i møte med pandemien.

– Jeg synes vi har gjort veldig mye bra! Vi var tidlig på med gode tiltak. Krisestab og beredskap ble raskt bygget opp. Kommunedirektør og kommunalsjefer har stått stødig i toppen, og virksomhetene har vist stor vilje og innsats. Verden ble plutselig litt usikker og annerledes, det kan skape redsel og utrygghet. Dette synes jeg de har taklet bra. Jeg tror vi har gjort det vi kan for at pandemien skulle håndteres på en god måte, sier Halvorsen

Får det til sammen

Hun brenner for jobben, og understreker at vi er heldige som har et fullverdig legevakttilbud lokalt.

– Kommunen vår er liten og nær, men også stor i areal. Jeg brenner for å opprettholde og styrke akuttberedskapen i Aurskog-Høland kommune så alle kan få akutt hjelp ved behov. Det krever tett samarbeid mellom nødetater, spesialisthelsetjeneste og kommunen. Når man ser hva som skjedde i Gjerdrum, er jeg enda mer sikker på at jeg vil fortsette å jobbe og kjempe for dette i Aurskog-Høland, sier Halvorsen.

Hun mener lagarbeidet og samarbeid på tvers av avdelinger og sektorer har gjort at kommunen har stått støtt gjennom pandemien.

– Jeg vil takke alle ansatte i Aurskog-Høland kommune for samarbeid og innsats gjennom en vanskelig tid. Ingen får gjort noe helt alene – samarbeid er viktig, sier Halvorsen.

KAAB_legevakten (1).jpg

Står på: Aurskog-Høland kommune satte krisestab i februar i fjor, og siden da har Halvorsen hatt hendene fulle med å organisere koronatesting, oppfølging og håndtering på legevakten.

kristin vaksine.JPG

Vaksinert: Halvorsen er en av helsepersonellet vårt som har fått vaksinen. 

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 12.03.2021