PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gleder seg til vaksinering

I dag starter koronavaksineringen på sykehjemmene i vår kommune. De kommende ukene skal beboere i omsorgsboliger, de eldste og utvalgt helsepersonell vaksineres. Ordfører Gudbrand Kvaal er glad for at vaksineringen starter.

– At vaksineringen kommer i gang er viktig for oss alle. Det siste året har vært tungt og vanskelig for mange, men dette er starten på veien ut av koronaepidemien, sier Gudbrand Kvaal, ordfører i Aurskog-Høland kommune.

Koronaepidemien har vist hvor mye som står på spill dersom vi ikke har vaksiner for å stoppe smittsomme sykdommer.

– Vaksiner har reddet livene til millioner av mennesker siden 1800-tallet. Med vaksiner har vi så og si utryddet smittsomme sykdommer som kopper, meslinger og polio i Norge. Det er viktig at vi har tillit til den medisinske ekspertise, og ikke bekymrer oss så mye for bivirkningene, men heller tenker på hvor viktig dette er for hele samfunnet, sier Kvaal.

De eldste først

Kommunen har sendt ut informasjonsbrev om vaksinering til alle innbyggere over 85 år. Der ber vi de som ønsker vaksine om å melde ifra på e-post eller telefon. Snart vil innbyggere over 75 år, og så de over 65 år, få samme informasjon og samme mulighet til å melde fra om de vil ta vaksinen.

Eldre personer er dem som er mest utsatt for å få et alvorlig forløp dersom de blir smittet. Håpet er at de mest sårbare er vaksinert i første kvartal av 2021.

– Det er nok mange i denne aldersgruppen som har opplevd smitteverntiltakene som spesielt belastende. Nå håper jeg håper at vaksinasjonen på sikt vil kunne normalisere deres hverdag, slik at de igjen kan være sosiale og få besøk av barn og barnebarn, sier Kvaal.

Vår ordfører har rukket å bli 68 år, og han er en av de som vil få brev i posten ganske snart. Han er ikke i tvil om hva han skal gjøre.

– Jeg skal ta vaksinen, og jeg håper at mange gjør som meg. Da kan vi håpe at vi sammen får flokkimmunitet, slik at vi sammen blir beskyttet mot spredning av viruset, sier Kvaal.

Folkehelseinstituttets prioriteringsrekkefølge finner du her. 

Følg med og hjelp hverandre!

Koronavaksinen vil komme puljevis. Vi får 60 denne uken og 55 doser neste uke. Hvor mange vaksiner vi får etter dette, og når vi får dem, er fortsatt uklart. Men vi håper å være i gang med massevaksineringen i slutten av januar. Til det vil vi benytte flerbrukshallen på Bjørkelangen skole.

Når vaksinen mot covid-19 kommer til kommunen kan ting skje fort. Kommunen vil bruke ulike kanaler for å nå ut til de prioriterte gruppene.

– Følg godt med på informasjonen som kommer. Det er viktig at vi hjelper hverandre. Snakk sammen, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig. Det kan være vanskelig å få med seg siste nytt fordi ting skjer så fort, for eksempel hvis man ikke bruker digitale kanaler eller har språklige utfordringer, sier Kvaal.

Informasjon om koronavaksine

Vaksinen lager antistoffer som gjør at du har mye mindre risiko for å bli smittet av korona. Ved å ta vaksinen beskyttes også de rundt deg mot å få korona. Det er først når mange nok personer har tatt vaksinen at koronapandemien kan sies å være over.

Vaksinen er gratis og frivillig.

Nasjonale helsemyndigheter kommer med stadige oppdateringer om vaksineringen mot covid-19:

Folkehelseinstituttet: Koronavaksine – informasjon til befolkningen

Helsenorge.no: Koronavaksine

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 07.01.2021