PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fettvett

Nå er vi allerede i adventstiden og det er ikke alt for lenge til vi ringer julen inn. Mange forener jul med god mat og det stemmer om vi ser mengden fett som kommer i avløpssystemene. Fett gjør at ledningsnettet fyller seg og reduserer transporten av avløpsvannet frem til pumpene og renseanlegg, i verstefall tetter det rør, ødelegger pumper og forårsaker forstoppelse.

Sylte, ribbe, pinnekjøtt eller bakverk som smultringer er noe av maten som byr på utfordringer for oss som drifter det kommunale ledningsnettet. Matfettet kommer i ledningsnettet og i pumpestasjoner, der det ikke skal være.  

Fett er med på å gjøre at ledningsnettet fyller seg og reduserer transporten av avløpsvannet frem til pumpene og renseanlegg, i verstefall tetter det rør, ødelegger pumper og forårsaker forstoppelse. Matrester i ledningsnettet er også en invitasjon til rotter, de vil vi heller ikke ha i ledningene.  

Fett i ledningsnettet gjør at vi må spyle oftere og rengjøre pumpestasjoner oftere. Vi estimerer at vi årlig bruker rundt 1, 5 millioner på spyling av avløpsnettet grunnet feil bruk. Som abonnent kunne gebyrene blitt oppimot 200 kr lavere i året ved riktig bruk av avløpet.  

Avløpssøppel er også en form for feil bruk av avløpet. Dette byr også på andre store utfordringer ved at mikroplast havner i havet. Avfall som havner i avløpet, blir også klassifisert som mer forurenset avfall. Dette vil i korte trekk si at avløpssøppel ikke kan gjenvinnes som restavfall, men havner på depot.  

Ved å kaste matfett og søppel i restavfall er du med på å senke de årlige gebyrene for avløp. Tørk av fett med papir fra stekepannen eller la det størkne og skrap fettet ut.  

Du kan lese mer om kampanjer som handler om fett og avløpssøppel her .

Mer fakta om rotter i avløp; https://www.nito.no/aktuelt/2020/12/vis-fettvett/   

Eldre artikkel fra nrk.no, men fortsatt aktuell; https://www.nrk.no/livsstil/_-ikke-kast-dette-i-do-1.13124018 

 

Forfatter: Kjersti Hjerpeton Karlstad

Sist endret: 17.12.2021