PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Er du førstegangsvelger i år?

I år 2021 er det Stortingsvalg, det vil si at vi skal velge representanter som skal sitte i Stortinget. Du kan stemme det året du fyller 18 år, dersom du er norsk statsborger. Det vi da si at det året du fyller 18, er du førstegangsvelger.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Et stortingsvalg er kun hvert fjerde år, og det gjennomføres i september. Det skal velges hele 169 representanter fra landets 19 valgdistrikter. Størrelsen og hvor mange representanter det får. Vil du vite mer om stortingsvalg kan du se denne videoen. Stortingsvalg (norsk teksting) - YouTube

Stem fra 1. juli

Tidligstemmingen er i gang allerede 1. juli. Foreløpig er det kun på rådhuset man kan gjøre det på, men 10. August starter forhåndsstemminga og da vil vi har pop-up valg på et sted nær deg. Husk legitimasjon, eventuelt valgkort dersom du har mottatt det.  

Hva er din hjertesak?

Når du skal stemme må du tenke på hvilke hjertesaker du brenner for? Er det skole og utdanning, eldreomsorg, dyrevelferd, arbeidslivet, rettferdighet og likestilling. Hvem som stiller fra de ulike partiene i distriktene, kan du leser mer om her: Lister og kandidater 2021 - Valgdirektoratet.

Emilia Bøman Torgersen er førstgangsvelger i år og har ikke helt bestemt seg for hva hun skal stemme på.

– Jeg fylte 18 år i fjor, men siden det ikke var valg i fjor, har ikke jeg ikke fått stemt.

Hun har mange hjertesaker, men er aller mest opptatt av skole og utdanning.

– Jeg har nok mange hjertesaker, så vanskelig å komme med alle. Men jeg er jo veldig opptatt av at skole og utdanning er viktig, at alle skal finne sin plass og sine sterke sider innen dette feltet. Jeg synes også at rettferdighet og likestilling er viktig. Norge er jo et veldig godt land å leve i, og det må det fortsette å være. Dyrevelferd er det tema som ikke så ofte blir tatt opp, så synes derfor det burde bli et større tema. Det er så utrolig mye jeg synes er viktig, og nå må jeg finne et parti som brenner for det samme som meg.

Viktig å delta

Hun synes det er viktig å stemme.

– Jeg synes det er viktig å delta i valget fordi ved å stemme er man med på å forme og å skape den fremtid man vil ha. Derfor er det viktig å avlegge sin stemme til det partiet som mener det samme som deg.  

Mer om valget finner du her: Aurskog-Høland kommune - Stortings- og sametingsvalg (ahk.no)

Sist endret: 30.06.2021