PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

vanne med kanne

Vanningsrestriksjoner fra 15. mai

Fra 15. mai får alle i Aurskog-Høland kommune som er tilknyttet kommunalt vann vanningsrestriksjoner. Har du vann fra Store Langsjø, Syltomtjern, Lyseren eller Ertevann vannverk gjelder dette deg. Vanningsrestriksjonene innebærer totalforbud mot bruk av spreder og perforerte slanger.

Hagevanning tillates kun fra håndholdt slange med spredemunnstykke eller bøtte/kanne, mellom klokka 18.00 til kl. 21.00. Vi oppfordrer også til måtehold på generelt vannforbruk.

Forbudet mot spreder, perforerte slanger og hageslange uten påmontert spredemunnstykke er viktig for å opprettholde en jevn vannforsyning for alle og for å minimere problemer med vannmangel. Det er spesielt viktig å ta hensyn, da de som bor på høyere steder kan oppleve lavt vanntrykk eller mangel på vann. Vi ber om at alle viser ansvar og begrenser vannforbruket generelt.

Kapasitet og vannforbruk

Ved normalt forbruk er du som abonnent sikret en god vannforsyning med tilfredsstillende trykk. Kommunenes vannforsyningssystem er imidlertid ikke dimensjonert for at alle skal kunne vanne samtidig. Når vannforbruket øker så reduseres trykket i ledningsnettet. Dette er årsaken til at høyereliggende områder opplever lavt trykk, eller blir uten vann, ved lekkasje. Den samme situasjonen vil oppstå dersom alle vanner samtidig – ledningene er rett og slett ikke dimensjonert for et så høyt forbruk. Dette er også en av årsakene til at det nå innføres vanningsrestriksjoner.

Gode råd om hagevanning

• Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
  • Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
  • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
  • Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte).
  • Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann.
  • Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignede bør ikke gjøres i utrengsmål. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.

Eksempel på vannforbruk på en familie på 4

En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca 500-600 liter vann pr døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer dette et vannforbruk på 2500-3000 liter, altså 4-5 ganger normalt husholdningsforbruk.

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 16.05.2024