PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

44 år med møkk og dritt

Etter å ha arbeidet med dritt og møkk i 44 år, som han sier selv, gikk Trond Syversen av med pensjon i sommer. Han elsker å sitte på gamle utedasser, noe som egentlig er litt rart for hans jobb er å få flest mulig husstander over på kommunale avløpssystemer. Syversen sin innsats mot utedoer har gitt oss en renere kommune. Det skal han nyte godt av som pensjonist, for det han liker aller best er å være ute på tur.

Trond Syversen begynte som anleggsingeniør i kommunen i 1976, og har siden da jobbet med å knytte husstander til kommunale avløpssystemer eller få dem over på mindre renseanlegg. Da han startet var dekningen på 22 prosent, nå er den på nesten 100.

– Jeg har jobbet med dritt og møkk hele livet, og det har jeg alltid likt. Jeg syntes det har vært veldig fint å få være med å bygge opp avløp for kommunen, og få med de mindre stedene i periferien. Det er en helhetsfølelse. Aurskog-Høland kommune var tidlig ute i Norge med opprydningen av spredt avløp. Jeg er stolt av det vi har fått til. Vi er en foregangskommune når det gjelder avløp. Mange henviser til oss og alt vi har gjort.

Han syntes vi har vært heldige, både politikere og innbyggere har vært positive.

– Politikerne har vært med oss og gitt oss midler. De har alltid vært positive til at vi skal fullføre arbeidet. Jeg har stor respekt for alle innbyggerne som har investerer mye penger i dette, og det har vært lite klaging. De aller fleste synes det er greit.

Jobben som er gjort har blitt lagt merke til.

– Vi får en del tilbakemeldinger på at vannet i bekker og noen av innsjøene våre har blitt renere. Det har blitt bedre sikt, og flere som benytter seg av dem som badevann.

En blanding av Aukrust og Emil

Både blant kolleger og venner er kanskje Trond aller mest kjent for sine mange påfunn. Mange husker kanskje den gangen han fant på at de skulle sprenge en utedo i lufta for å markere at nå var avløpet mellom Hemnes og Løken knyttet sammen. Eller da han skulle bygge den 20 meter høye utedassen Solgunn, med hanggliderrampe på Misurinan på Fosser. Byggesøknaden ble behandlet politisk og historien havnet til slutt i VGs spalter. Dessverre avslo kommunestyret søknaden.

Utedoen som skulle stå på Fosser.

Han har ofte en tegning, et dikt, en tale eller et diplom på lur, når en kollega fortjener litt ekstra oppmerksomhet eller det er et festlig lag.

Verst var det kanskje den gangen innbyggere i kommunen skulle sende inn forslag til kulturlandskap i kommunen. Ingen forslag kom, så Trond tok pennen fatt og fant på både det ene og det andre som burde bli tatt vare på, blant annet et gammelt kaninbur i malmfuru. Da fikk han klar beskjed om at han fikk kun en sjanse til, ellers var det rett hjem.

– Jeg fant på så mye en stund at folk ikke trodde på noe av det jeg sa. En gang da jeg var leder for Vann, avløp og renovasjon, fikk vi melding fra NVE om storflom i vente. Jeg satte opp plakater og meldte fra, men ingen trodde på det og kjellere fyltes med vann.

Kun en arbeidsgiver

Syversen er egentlig fra Østfold. Han kom til Bjørkelangen som 23-åring og siden har han blitt her.

– Dette var den første jobben min. Jeg kommer fra Mysen, men faren min er fra Bjørkelangen. Så da jeg var på intervju her imponerte jeg de sju intervjuerne med kunnskap om kommunen. Da sa sjefen, som for øvrig også var fra Østfold «Jeg skal ha denne østfoldingen».

Planen var at han og kona skulle bli her i to år, og så skulle de bosette seg i Fredrikstad. Men gode venner, arbeidsplassen, kollegaer og den flotte naturen fristet mer.

Det var de samme gode vennene som, da Trond var 50 år, heiste en utedass ned i hagen hans med navn «Trond-heim».  Da den skulle leveres tilbake ble den mellomlagret på Rømskog. Utedoen forsvant og det viste seg at den hadde blitt brent opp.

– Ja, det har gått med noen utedoer opp igjennom. Også dette kom i avisene. Først «Hvem har tatt utedoen min?» Og så «Hvem brant opp utedoen?»​​​​​​​

Faksimile fra Indre Akershus Blad: En av avisartiklene om utedassen som forsvant. 

En jobb i forandring

Da Syversen begynte å jobbe i kommunen var jobben en ganske annen enn i dag.

– Da gjorde vi alt selv. Jeg laget planer for vann og avløp, tegnet det inn på kartet, fulgte dette opp ute, og var med å stikke ut der man skulle grave. Da var det en stor fordel å være o-løper og forstå seg på kart og terreng. Det var veldig fint, for jeg fikk være med på hele prosessen. Jeg jobbet med kommunalt avløp og alt som skulle inn på kommunalt renseanlegg, og var med på byggeprosessen av Bjørkelangen, Løken og Setskog renseanlegg.

I dag er man ikke like mye ute i felten og bruker ofte konsulenter til utarbeidelsen av slike planer.

Da han sluttet i jobben som anleggsingeniør var 60 prosent av husstandene med i kommunalt avløp. Han begynte å jobbe med spredt avløp i 2008.

– Jeg med å få godkjente avløpsordninger til det som er igjen ute i de grisgrente strøk. Bolighusene er så å si ferdig, så nå har vi begynt med hyttene i kommunen. Men det er det den som kommer etter meg som må ferdigstille.

Men det er ikke bare yrket hans som har forandret seg, forventningen til hva man som ansatt skulle gjøre har blitt noe annerledes.

– Det var litt mer action før. En periode var det en del innbrudd på rådhuset, da måtte vi ansatte passe på her om natten og ha nattevakter. Sånt er det slutt på, og det er bra.

Startet stolpejakta

Trond har alltid vært en ivrig orienteringsløper og trives godt i skogene her. Han er opptatt av folkehelse og gleden med det å være ute i skog og mark. Derfor var med og startet det her i kommunen i 2012 etter en modell fra Karlstad.

 – Til å begynne med var jeg alene om ting, men så ble Mangenfjellet turlag med, og vi har et godt samarbeid. Hele tiden har målet vært å øke antall deltakere og det har gått fra 500–1800 deltakere her i kommunen.

Han er spesielt opptatt av at det skal være turer som passer alle.

– Det skal være enkle kart som folk kan skjønne. 40 prosent skal gå langs stier i skogen. Det som er vanskelig etter hvert er å finne steder som er spennende. Det var flott å få med Rømskog. Der er det mange vakre områder å gå tur i.

Fortsatt aktiv

Denne måneden blir hans siste dag på jobben Han legger ikke skjul på at han gruer seg litt.

– Det er mye verre å slutte enn jeg hadde trodd. De aller fleste som jeg har jobbet veldig lenge sammen med har jo sluttet. Det er mange nye, noe som gjorde at jeg tenkte det ville være lettere å slutte, men jeg kommer til å savne dem veldig. Jeg har alltid hatt mange gode kollegaer og det er en god tone her. Vi spiller på lag. Tårer vil treffe bakken.

Bygget rådhuset har han også alltid likt.

– Jeg har et veldig godt forhold til rådhuset. Jeg liker bygget og den enkle stilen. Jeg har alltid syntes det har vært gøy å jobbe her.

Nå venter pensjonisttilværelsen, men så helt rolig blir det ikke.

– Jeg skal bruke mer tid sammen med barnebarn og på hytta i Trysil. Også er jeg jo veldig opptatt av det å komme seg ut på tur, noe som gjelder både kona mi og meg. Så jeg vil nok jobbe en del frivillig, kanskje med rydding og skilting av turløyper. Og hvem vet, kanskje det kommer en bok med turforslag fra kommunen vår etter hvert?

Anbefalte turer i kommunen

  1.  Fra spahotellet og rundt «Sundsrud-runden», over branntrånet på Rømskog. En fin tur i ordentlig villmark.
  2. Burholseter- runden. Den er litt krevende, mye opp og ned, men veldig fin.
  3. Fra Eksismoa og inn til Øgar`n på  Setskog og gamleveien tilbake.
  4. Bukkåsen, den er krevende. Helsesjekken kaller vi den.

– For øvrig er det mange andre skogsturer i hele «storkommunen» skogen gir ro i sjelen og gir det fantastiske opplevelser.

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 06.08.2021