PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Viser frem velferdsteknologi

Mange ønsker å bo så lenge som mulig i eget hjem. I dag er det mange hjelpemidler og ny velferdsteknologi som kan gjøre dette mulig. Nå kan kommunens innbyggere se og teste ut mulighetene i denne omsorgsboligen på Bjørkelangen.

Her kan alle som vil komme og ta en titt, ta kontakt for å avtale en visning:

  • Hjemmesykepleien Aurskog: 67 20 50 60
  • Hjemmesykepleien Bjørkelangen: 67 20 50 44
  • Hjemmesykepleien Hemnes: 67 20 51 33

– Hjelpemidler og velferdsteknologi gjør det mulig for deg å bo lenger i eget hjem. Mange er nysgjerrige på hvilke hjelpemidler som finnes, og hvordan de virker. I denne leiligheten kan man se og prøve noe av det vi kan tilby, sier helserådgiver Cathrine Haneborg i Aurskog-Høland kommune. 

Hun ønsker velkommen inn i omsorgsboligen som er innredet og tilrettelagt med ny velferdsteknologi. Leiligheten på Bjørkelangen er møblert som en vanlig leilighet, med ordinære møbler og inventar. I tillegg er den utstyrt med hjelpemidler og teknologi som kan lette hverdagen.

velferdsteknologi_KAAB (9)-2.jpg

Viser ny teknologi: Margrethe Ottesen i hjemmetjenesten, helserådgiver Cahtrine Haneborg og prosjektleder Kakki Balterud Antonsen viser frem velferdsteknologi. Tilretteleggingen er et resultat av prosjekt for velferdsteknologi i Aurskog-Høland kommune.

Robotstøvsuger, strømpepåtrekker og talestyring

Tilretteleggingen starter ved døra, med elektronisk dørlås. Leiligheten er utstyrt med komfyrvakt, elektrisk solskjerming, vaskemaskin med vask- og tørkefunksjon, robotstøvsuger og tidsstyring av strøm. Lys og kontakter er talestyrt ved hjelp av Google Home, og medisiner blir utlevert av en automatisk medisindispenser.

– Mange av brukerne har fått et helt nytt liv, sier Margrethe Ottesen i hjemmetjenesten.

Det er installert trygghetsalarm med sengesensor, GPS, døralarm, alarmknapper og digitalt tilsyn. Når bruker utløser alarmen kobles man automatisk opp på tale til kommunens helsepersonell. 

velferdsteknologi_KAAB (7)-2.jpg

App: Trygghetsalarmen er koblet opp slik at toveiskommunikasjon utløses automatisk, og har også kartposisjon.

Lampene kan styres med stemmekommando. Sengene har elektrisk justering for rygg og fotende, hvilestolen har elektrisk heve- og senkefunksjon. Det er montert bevegelsessensor på lyset på badet, som slår seg av etter ønsket tidsvalg. Her er det også ulike små hjelpemidler som for eksempel ergonomisk kniv, ostehøvel, gripetang og strømpepåtrekker.

I leiligheten finner man både teknologi og hjelpemidler som finnes som hyllevare i butikker, og de som kan bestilles via NAV hjelpemiddelsentral eller kommer som en del av kommunens tilbud innen velferdsteknologi.  

velferdsteknologi_KAAB (12)-2.jpg

Små grep: Små tilrettelegginger: Mange av hjelpemidlene kan man kjøpe inn selv. Små endringer kan utgjøre stor forskjell.

Badet er fra en leverandør som har spesialisert seg på innredning av baderom som skal redusere pleierens belastning og forbedre brukernes livskvalitet. Baderommet er fleksibelt og kan tilpasses alle brukere, og dermed gir det også gi økt selvstendighet.

velferdsteknologi_KAAB (8)-2.jpg

Tilpasset: Badet er tilpasset og tilrettelagt slik at beboer kan bo hjemme så lenge som mulig. 

Trygghet

– Vi ønsker å sette fokus på hva det er mulig å skaffe seg. Mange av disse hjelpemidlene kan man kjøpe selv, og noen kan man søke om. Hensikten med hjelpemidlene er å skape trygghet for bruker og pårørende, slik at man kan leve godt hele livet hjemme, sier prosjektleder Kakki Balterud Antonsen.

Vil du vite mer om velferdsteknologi, og hvilke muligheter vi har her i kommunen?

Ta kontakt for å se leiligheten

Her kan alle som vil komme å se, ta kontakt for å avtale en visning.

  • Hjemmesykepleien Aurskog: 67 20 50 60
  • Hjemmesykepleien Bjørkelangen:67 20 50 44
  • Hjemmesykepleien Hemnes:67 20 51 33

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 11.02.2020