Gå til innhold Gå til navigasjon

Lik mat til alle

Publisert:  Av: Alette Eldøy

På sentralkjøkkenet på Aurskog lages det middag til 220 personer hver dag. Nå skal alle middager bli tatt bilde av og det skal lages en meny slik at alle får lik mat.

– Vi legger ut en meny på bordene slik at man kan se hva som skal være til middag fremover.  Da blir det et samtaleemne for beboerne, og det kan skape glede ved at de vet at på torsdag skal det være noe de liker ekstra godt. Samtidig som de pårørende kan se hva som skal komme på bordet de ulike dagene, forklarer Unni Bjeglerud, avdelingsleder ved sentralkjøkkenet på Aurskog.

Noe å glede seg til

Men menyen er ikke bare for at beboerne skal  vite hva de har å glede seg til. Menyen skal også hjelpe de ansatte til å dandere maten på samme måte og få like porsjoner om man bor på Aurskog eller Hemnes. Med menyene følger det med mapper som beskriver hvordan maten skal behandles for at den skal smake best mulig og beholde næringsinnholdet.

– Da kan man se hvor stor en porsjon er og hvor stor en halv porsjon er, samtidig som en får se hva som er tenkt i forhold til saus og tilbehør, sier Bjeglerud.

Størrelsen på porsjonene er det staten som har bestemt. Mange eldre blir ofte litt matleie, eller synes det er trist å spise alene, da er det viktig at de halve porsjonene de bestiller er en halv og ikke en hel.

Riktige porsjoner

– Dersom en som er ikke har matlyst får en stor porsjon, kan det virke helt uoverkommelig for vedkomne og kanskje hindre ham fra å spise. Men dersom han får en halvporsjon, er det større sjanse for at han vil spise opp maten, forklarer Bjeglerud.

Menyene er noe de sammen med klinisk ernæringsfysiolog, Margareth Vislie Tamburstuen, begynte å arbeide med i fjor.

– Vi ønsker mer fokus på ernæring, og på menyen skal det opplyses om næringsinnhold og allergener, forklarer Bjeglerud.

På sentralkjøkkenet har de en fireukers rullerende meny, sommermeny, vintermeny og en egen helligdagsmeny.