Gå til innhold Gå til navigasjon

Bedre matlyst med sene middager

Publisert:  Av: Alette Eldøy

Avdeling Nord på Aurskog sykehjem har siden i fjor høst servert sen middag. Det har ført til mer ro på natta, mindre medisinbruk og høyere kroppsmasseindeks.

Første september 2016 startet avdelingen med senere spisetider for lunsj, middag og kvelds.

– Jeg er opptatt av at vi skal prøve å gå bort i fra institusjonspreget og tilpasse oss de som bor her. Derfor har vi flyttet middagen fra 13 til 16. Målet med senere måltider var også å styrke fokuset på ernæring. Vi ville minske antall timer med nattfaste og skape mer nattero på avdelingen. Vi vet også at underernæring blant eldre er et problem, og vi håpet at de nye rutinene kunne være med på å få opp matlysten, sier Anita Hansen avdelingsleder på avdeling Nord.

 Hansen og Anita Furuknap Holtet, tjenesteleder for sykehjem, står bak de nye spisetidene på hjemmet. Lunsjen serveres fra klokka 13, og to til tre ganger i uka har de varm lunsj. Kveldmat blir nå satt på bordet klokka 19.30.

Økt trivsel

Hansen har ikke bare jobbet for sene måltider, men sett på hva som kan øke matomsorgen ytterligere.  

– Vi har gått bort i fra å servere mat i matsalen, men heller tatt i bruk to mindre stuer. I tillegg har vi delt beboerne inn i spisegrupper etter hvem som liker å sitte sammen, forklarer Hansen.

Lillestua er tatt i bruk. Den har blitt pyntet opp med bilder på veggene og det har kommet på plass et nytt spisebord ved det store vinduet. Her holder en av spisegruppene til. Den andre gruppen har fått plass nederst i korridoren. De har fått utsikt ut mot plassen og veien.

– Når beboerne sitter sammen i mindre miljøer er det lettere å føre en samtale. Dermed blir det mer hygge og kos rundt måltidene, forklarer Hansen.

Det sitter alltid en ansatte sammen med dem ved bordet. Hun er med og fører samtalen, hjelper til med servering og spising. Maten blir servert i boller og beboerne forsyner seg selv, og kan ta akkurat det de har lyst på.

Dokumentert med målinger

Felleskjøkkenet og alle ansatte har måtte endre sine rutiner for å få det til. De har jobbet sammen og stått på, for de har hatt tro på at dette er det beste for beboerne. Hansen har vært nøye med å loggføre ulike målinger. Den levner ingen tvil, sene middager har kommet for å bli.

Åtte uker før avdelingen begynte med servering av senere måltider, dokumenterte de antall klokker på nattestid, servering utenom måltider, KMI og medisinbruk i en uke.

– Åtte uker etter innføringen foretok vi samme målinger, og vi gjorde det samme nå i vår.  Resultatene viste at det var 215 klokker mindre på natt, 20 tabletter mindre i uka og at beboerne spiser mer enn tidligere, forklarer Hansen som er veldig fornøyd med resultatene.

Alltid i endring

Hansen sitt arbeid har blitt lagt merke til, og i løpet av høsten følger de andre sykehjemmene etter. Men hun gir seg ikke der.

– Vi er under utvikling hele tiden, og jobber for at våre beboere skal få det enda bedre. Til sommeren kan vi ta med noen ut på tur for å plukke blomster og pynte opp på avdelingen. I år må vi klare oss med noen urter i potter på kjøkkenet, men neste år kan vi kanskje få plantet noen ute. Det ideelle hadde vært om beboerne kunne velge mellom to retter og kjenne den gode lukten av mat som lages på avdelingen, men det er en fremtidsvisjon, sier Hansen.